Tarian Dabus Yang Hanya Dimainkan Oleh 0rang Lelaki, Tarian Pahlaw4n Perak Memer4ngi Penjaj4h

Tarian Dabus Yang Hanya Dimainkan Oleh 0rang Lelaki, Tarian Pahlaw4n Perak Memer4ngi Penjaj4h

Dabus merupakan tarian pahlawan dari negeri Perak. Diceritakan pada zaman dahulu, tarian ini hanya dimainkan oleh orang lelaki sahaja dan dipersembahkan kepada tetamu di istana bagi memperlihatkan keberanian pahlawan Perak.

Pada akhir persembahan, pemain akan mencµcuk lengan dengan anak dabus, atau menggunakan pelbagai senj4ta taj4m seperti pisaµ, ker1s, kap4k kecil dan batu guling untuk memperlihatkan kehebatan mereka. Selesai persembahan, ketua dabus akan menjampi dan mencuci luka mereka dengan air penawar.

Terdapat beberapa versi cerita bagaimana tarian dabus bertapak di Perak. Ada yang mengatakan seni tarian ini datang dari Aceh. Ada pula menyebut dabus dibawa masuk ke perak oleh pedagang Arab dan dikatakan mempunyai pengarµh daripada keturunan Sayidina Ali.

Menurut kepercayaan sesetengah pihak, kesenian dabus mula berkembang di timur tengah sewaktu era kepimpinan Khalifah Zainal Abidin, yang merupakan cucu kepada Sayidina Ali. Dikatakan pada masa itu berlaku persel1sihan faham di antara dua puak sehingga menyebabkan peper4ngan.

Bagi menakµtkan pihak lawan, kumpulan pro Sayidina Ali telah mencipta tarian dabus. Kononnya ketika itu penari-penari boleh meniti di atas pedang, dihimpit dengan batu, meranduk unggun api, digigit µlar b1sa serta melukakan anggota badan dengan alatan t4jam. Segala lµka dan rasa s4kit akan pulih seperti sedia kala setelah dijampi oleh ketua kumpulan.

Di negeri Perak, tarian dabus dipercayai mula bertapak sejak 300 tahun yang lalu. Mengikut penyelidikan yang dijalankan oleh Jabatan Muzium Malaysia, tarian dabus masih wujud di sekitar daerah Pasir Panjang Laut, Sitiawan, Lumut serta Sungai Nipah Baroh dan Sungai Balai Baroh, Teluk Intan, Perak.

Seni tari dabus asalnya bukanlah sebuah tarian, tetapi merupakan seni mempertahankan diri. Oleh itu, konsep dabus itu sendiri ialah kepahlaw4nan, ketangkasan dan keberanian.

Setiap penari atau pemain dabus akan menggunakan sejenis besi taj4m yang dipanggil anak dabus untuk memperlihatkan keistimewaan tarian tersebut. Permainan dabus yang asli bukan sekadar menggunakan anak dabus, sebaliknya mereka turut menggunakan beberapa senjata tajam yang lain seperti ker1s, pisaµ belati, kap4k, batu giling dan tali. Peralatan taj4m ini akan digunakan untuk mencac4h lengan dan kaki sehingga berdar4h.

Sesebuah kumpulan dabus biasanya terdiri daripada 22 orang termasuk pemain alat muzik dan penari. Dalam kumpulan tersebut terdapat seorang ketua yang dipanggil khalifah. Khalifah adalah orang yang bertanggungjawab memelihara keselamatan para pemain daripada sebarang ganggµan yang boleh mencac4tkan persembahan.

Sebelum persembahan dimulakan, khalifah akan mengasap dan merenjis air jampi ke seluruh gelanggang, para pemain, pemuzik dan anak dabus. Tujuannya adalah untuk mengelakkan daripada ganggµan makhluk halus atau perbuatan ‘orang nak4l’ yang sengaja menguji kekeb4lan para pemain.

Apa yang istimewa juga ialah khalifah akan memulihkan penari yang tidak sedarkan diri dan lµka akibat daripada menik4m lengan dengan anak dabus atau senj4ta taj4m yang lain.

Tidak diketahui bagaimana asap kemenyan dan air jampi mampu membuatkan seseorang itu menjadi kebal. Bagaimanapun, ramai yang percaya tarian ini mempunyai unsur paran0rmal sehingga membuatkan seseorang itu mampu bertahan daripada kes4kitan.

Dalam tarian dabus juga terdapat beberapa pantang larang yang harus dipatuhi. Tempat berlangsungnya persembahan hendaklah bersih dan tubuh badan pemain juga mestilah suci. Setiap ahli juga ditegah daripada mengeluarkan kata-kata tidak elok mahupun bermµsuhan. Sementara anak dabus pula mestilah dijaga sempurna dan tidak dilangkah atau dicµcuk ke tanah.

Sekiranya pantang larang ini tidak dipatuhi, ia akan mengundang perkara-perkara yang tidak diingini. Antaranya, pemain akan mengalami pendarahan yang tidak berhenti kesan dari tik4man anak dabus yang ‘dikh1anati’.

Apa yang menarik, seni tari dabus turut mencatat nama dalam rentetan sejarah negeri Perak. Semasa syarikat Belanda menguasai perusahaan bijih timah di Perak sekitar 1680 hingga 1690, mereka telah membina sebuah loji di Teluk Gedung, Pulau Pangkor. Pada masa yang sama, terdapat seorang pahlawan Melayu yang digelar Panglima Kulop Mentok cuba untuk mengusir Belanda ketika itu.

Kerana tidak puas hati terhadap kekej4man Belanda, beliau dan orang-orangnya telah menyer4ng loji Kota Belanda di Teluk Gedung. Panglima Kulop dan orang-orangnya diberitakan telah menggunakan ilmu kebatinan dabus ketika menyer4ng dan bertempµr dengan askar Belanda. Peper4ngan tersebut telah menyebabkan ramai askar Belanda terk0rban dan memaksa Belanda meningg4lkan lojinya di Teluk Gedung.

Selain itu, pada tahun 1826, kerajaan Perak telah meminjamkan kawasan Pangkor kepada Ingger1s, manakala daerah Manjung yang dikenali sebagai Dinding suatu ketika dulu diserahkan kepada penjaj4h barat pada tahun 1874.

Ketika itu, segala urusan perdagangan di Selat Melaka terpaksa berhadapan dengan ancaman lanµn. Inggeris telah meminta bantuan orang-orang dabus di Manjung untuk memer4ngi lanµn tersebut.

Seramai 100 orang pahlawan dabus dikatakan telah berjaya mengusir lanµn-lanµn yang menguasai Selat Melaka ketika itu.

Bagi menjaga seni tarian dabus agar tidak hilang ditelan zaman, JKKN Perak mengiktiraf dabus sebagai tarian tradisional Perak sejak lebih 40 tahun yang lalu.

Tarian ini turut diajar kepada generasi muda namun hanya menjurus kepada pergerakan tarian, nyanyian dan mainan alat muzik sahaja. Ia tidak lagi dimasukkan unsur-unsur ritµal zaman dahulu seperti jampi serapah, kemenyan dan tindakan mencµcuk atau menceder4kan diri sendiri.

Sumber: Infiniti via nasihatustaz

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, Like Dan Share Ya… Terima Kasih.

Pihak Admin tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*