RlDER M0G0K & MAHU GRAB MALAYSIA NlLAl SEMULA BAYAR4N TAMBANG

RlDER M0G0K & MAHU GRAB MALAYSIA NlLAl SEMULA BAYAR4N TAMBANG

Ini rupanya punca penghantar makanan (p-hailing) mengadakan mogok hampir 80 orang Di hadapan lbu Pejabat

Lebih 40 penghantar makanan (p-hailing) mengadakan mogok menuntut pihak pengurusan Grab Malaysia untuk menilai dan menambah semula kadar bayaran tambang mengikut jarak pengambilan dan penghantaran.


Wakil kumpulan penghantaran makanan, Firdaus Abdul Hamid berkata, kesemua penghantar makanan meminta ag4r pihak berkenaan mengekalkan kad4r bayaran tambang yang sama seperti kadar bayaran asas untuk pesanan berganda.

“Mansuhkan sistem berjadual dan bonus serta mengekalkan mata ‘diamond’ diikuti dengan membenarkan pihak penungg4ng membatalkan pesanan tanpa mengganggu (ID) dan peratus pembat4lan.

“Kami juga menuntut sistem bay4ran tunai dihapuskan kerana ramai pemandu ditipu dengan menggunakan sistem ini,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan mogok bersama lebih 40 pemandu p-hailing hari ini.

Terdahulu, kumpulan itu berkonvoi bagi penyerahan memorandum dan nota tuntutan kepada pihak pengurusan Grab Malaysia di pekarangan ibu pejabat Grab Malaysia, di sini hari ini.

Menurut pemerhati wartawan di lokasi, dari jam 4 petang tadi, kira-kira 80 pekerja penghantar mak4nan Grab berpakaian seragam hijau tiba di ibu pejabat GRAB di Petaling Jaya dengan menaiki motosikal seorang demi seorang.


Dalam perhimpunan itu, hujan renyai-renyai di langit.Setelah petugas penghantar makanan meletakkan motosikal, masing-masing menandatangani memorandum, manakala pelbagai media yg telah lama ditempatkan dipandu oleh kakitangan pengurusan Grab ke luar Bangunan ibu pejabat GRAB, hanya hanmadian jugastar makanan Polis tempat menyaksikan ramai polis ditempatkan dan dikaw4l di dalam dan di luar ibu pejabat GRAB.

Media sebelum ini melaporkan syarikat penyedia perkhidmatan penghantar makanan didakwa tidak mengurangkan upah untuk perkhidm4tan penghantaran sebaliknya isu yang tercetus merupakan kes terpencil membabitkan rakan penghantaran mereka.

Perkara ini memyeb4bkan rakan kongsi penghantaran tidak berpuas hati dengan kadar rata semasa yang dibayar bagi setiap penghantaran, sehingga mencetuskan perancangan gerakan boikot selama sehari hari ini.


selepas wakil penghantar makanan Firdaus Abdul Hamid menyer4hkan memorandum kepada pengurusan GRAB, sebilangan besar penghantar makanan menaiki motosikal masing-masing dan membunyikan hon satu demi satu semasa lintas di tempat kejadian.

Firdaus Abdul Hamid kemudiannya menyampaikan kepada media dan memberi contoh.Secara amnya, bayaran penghantaran asas ialah RM5 bagi setiap pesanan yang diterima oleh kakitangan penghantaran, tetapi apabila pesanan berganda diterima, kedua Bayaran penghantaran asas untuk pesanan itu ialah RM3-4

“Pengurusan Grab bertindak balas terhadap perkara ini sebagai masalah kegagalan sistem yang berkaitan, tetapi itulah yang sebenarnya berlaku.”

Beliau memberi contoh lain, Apabila sukatan mata berlian tidak dinaikkan lebih awal, kakitangan penghantaran boleh mendap4t sekurang-kurangnya RM100 seminggu, tetapi kini sistem bonus telah ditukar, sehingga 80 tempahan hanya akan mendapat bonus RM50 hingga RM60.

“Kami mahu menghapuskan sistem pembayaran tunai kerana terdap4t banyak kejadian penipuan, kerana ada pelanggan yang tidak mengambil mak4nan mereka selepas membuat pes4nan, dan hasilnya adalah orang penghantaran menanggung kos.”

Salah seorang polis trafik menghampiri penghantar itu, berharap mereka tidak akan menghalang lalu lintas.


Firdaus Abdul Hamid (keempat dari kiri) menyampaikan kepada media bahawa ada pelanggan yang tidak menerima makanan selepas membuat pesanan, dan ia ditanggung oleh penghantar makanan.

Sumber: SinChew, Kosmo via toptennew

Pihak Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*