P1LU, KANAK-KANAK 11 TAHUN TERGEL1NCIR DALAM L0NGKANG MENlNGG4L DUNlA. AL-FATlHAH

P1LU, KANAK-KANAK 11 TAHUN TERGEL1NCIR DALAM L0NGKANG MENlNGG4L DUNlA. AL-FATlHAH

Kanak-kanak leIaki berusia 11 tahun yang diseIamatkan 0rang awam selepas tergeIincir ke dalam l0ngkang di Taman Seraya, Pinang TunggaI, Tik4m Batu, hari ini, disahkan meningg4I dunia.

Timbalan Ketua PoIis Daerah Kuala Muda, Superintendan Shamsudin Mamat berkata, mngsa disahkan meningg4I dunia sebaik tiba di Hspital Sultan Abdul Halim (HSAH).

Beliau berkata, bapa m4ngsa memaklumkan anak b0ngsu dari empat beradik itu dikatakan keIuar bermain bola bersama rakannya di padang berhampiran l0ngkang di hadapan rumah mereka pada jam 2 petang itu.

“Namun pada jam 2.30 petang, mngsa dipercayai tergeIincir dalam l0ngkang berkenaan dan dibawa air der4s sebelum tersangkvt di bawah simen penutup l0ngkang.

“L0ngkang itu berukuran lebar 0.6 meter manakaIa dalamnya 0.9 meter,” katanya dalam satu kenyataan\

Shamsudin berkata, mngsa dikeluarkan oleh pihak b0mba dan diberi bantuan pernfasan sebelum dibawa ke HSAH untuk mendapatkan raw4tan.

Bagaimanapun m4ngsa disahkan meningg4I dunia sejurus tiba di h0spital berkenaan.

Ibu m4ngsa, Siti Zubaidah Md. Zain, 47, berkata, sebelum kjadian anak b0ngsu daripada empat beradik itu men0nton televisyen sementara dia berada di dalam bilik untuk menunaikan s0lat Zuhur.

“Sebaik selesai s0lat, saya dapati dia sudah tiada di dalam rumah dengan televisyen dan kipas angin dalam keadaan terpasang,” katanya ketika dihubungi di sini.

Katanya, tidak lama kemudian rakan anaknya datang ke rumah memaklumkan bahawa Muhammad Danish Iemas di dalam l0ngkang.

“Saya bergegas ke tempat k3jadian dan mendapati beberapa orang penduduk berusaha membawa keluar anak saya dari l0ngkang,” ujarnya.

Menurutnya, Muhammad Danish merupakan se0rang anak yang ceria dan manja yang mana kehiIangannya merupakan ujian yang sangat berat buat dia sekeluarga.

“Ujian ini memang berat buat saya sekeluarga, namun semua ini adalah ketentuanNya yang perlu kami terima dengan reda,” katanya.

Tambahnya, jen4zah Muhammad Danish Yusmadi masih berada di Jabatan F0rensik HSAH untuk dibed4h si4sat.

“Jen4zah akan dibawa pulang ke Kampung Paya Kota Kuala Muda sebaik sahaja urusan bed4h sia4sat selesai untuk dikebvmikan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua PoIis Daerah Kuala Muda, Superintendan Shamsudin Mamat ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan ke.s diklasifikasikan sebagai m4ti mengejut.

Portal MyMetro sebelum ini melap0rkan se0rang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun berjaya diselamatkan orang awam selepas terja.tuh ke dalam l0ngkang di Taman Seraya, Tlkam Batu.

Dalam k3jadian itu, kanak-kanak terbabit, Muhammad Danish Yusmadi dipercayai tergeIincir di dalam l0ngkang berkenaan dan disedari 0rang awam yang membantunya sebelum pasukan b0mba tiba di lokasi.

Sumber: hmetro / mysumbermaya via coretannasihat

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*